۲۱ مارس – روز جهانی رنگ
روز جهانی رنگ
تعیین روزی با نام روز جهانی رنگ از آنجا مناسب است که رنگ، به لطف ادراک بصری، یکی از تأثیرگذارترین پدیدههای زندگی انسانها است و از جمله کانالهایی به شمار میرود که سهمی بسزا در درک بشر از واقعیت دارد. هر سال، در چنین روزی شاهد شکلگیری فزاینده فعالیتهایی به یادماندنی در سراسر جهان هستیم که به نوعی با رنگ سر و کار دارند.
پیشینه
در سال ۲۰۰۸ میلادی، انجمن رنگ پرتغال پیشنهاد تعیین روزی به نام روز جهانی رنگ را مطرح کرد. ماریا ژوآئو دورائو ، رئیس انجمن رنگ پرتغال، این پیشنهاد را به انجمن بینالمللی رنگ ارائه کرد. در سال ۲۰۰۹ میلادی، اعضای انجمن بینالمللی رنگ پیشنهاد فوق را پذیرفتند. انجمنهای ملی رنگ و نمایندگان بیش از ۳۰ کشور از اعضای این انجمن هستند.
چرا ۲۱ مارس؟ چرا اعتدال بهاری؟
بحثهای فراوانی برای انتخاب تاریخ روز جهانی رنگ شکل گرفت. از میان همه تاریخهای پیشنهادی، ایده لئونهارد اوبراچر (از اتریش) پیروز شد. بر همین اساس، روز ۲۱ ماه مارس هر سال، مصادف با «اعتدال بهاری»، روز جهانی رنگ نام گرفت. واژه اعتدال بهاری در زبان لاتین از دو واژه aequus به معنای برابر و nox به معنای شب تشکیل شده است. در روزهای نزدیک به اعتدال بهاری، طول روز و شب تقریبا برابر میشود. این پدیده نمادی از ماهیت مکمل روشنایی و تاریکی و نور و سایه است که در همه فرهنگهای بشری نمود دارد.
لوگو
مسابقهای بینالمللی، برای طراحی لوگوی روز جهانی رنگ، برگزار شد. برنده این مسابقه در نشست سال ۲۰۱۲ میلادی انجمن بینالمللی رنگ در تایپه ، پایتخت تایوان، اعلام شد. هوسانا یائو ، طراح هنگکنگی برنده مسابقه، لوگوی پیشنهادیش را این گونه توصیف میکند: «دو دایره چشمی را خلق کردهاند که از دو نیمه مساوی تشکیل شده است. یک نیمه به رنگ رنگینکمان و نیمه دیگر سیاه است. این دو نیمه نمادی از روشنایی و تاریکی و روز و شب هستند روز جهانی رنگ روزی است که همه از تماشایش لذت میبرند.»
فعالیتها
برخی از فعالیتها و رویدادهای روز جهانی رنگ عبارتند از:
نمایشگاههای هنری، پروژههای معماری، طراحی، دکوراسیون، مد و . . .
جلسات، مناظرهها، رویدادهای علمی و . . .
کارگاههای اموزشی ویژه کودکان و بزرگسالان با موضوع کاربرد رنگ و نور
مسابقات طراحی رنگ و نور
پوشیدن لباسهایی به رنگ نمادهای هویت ملی و منطقهای
لینک منبع